08 March, 2016

100 dagar kvar till BAUHAUS-galan

Om lite drygt tre månader är det dags för BAUHAUS-galan på Stockholms Stadion som i år har en ny plats i Diamond League-kalendern – torsdag 16 juni.

För första gången är galan placerad före midsommar med allt vad det innebär av ljusa kvällar och laddade friidrottare från hela världen inför vad som kommer att bli en intensiv mästerskapssommar. Trots att tävlingsdatumet ligger sex veckor tidigare i kalendern jämför med i fjol så är BAUHAUS-galan tävling nummer åtta av fjorton i Diamond Leagues tävlingskalender. Det innebär att de aktiva kommer att vara i form när de kommer till Stockholms Stadion.

– Det blir något av en skandinavisk friidrottsvecka eftersom Oslos Diamond League genomförs bara en vecka före oss, torsdag 9 juni. BAUHAUS-galan är ett perfekt tillfälle att kvala in till EM i Amsterdam i mitten på juli och/eller OS i Rio i augusti, inte minst för de svenska friidrottarna, säger Jan Kowalski som är ordförande i Stadionklubbarna.

Fullmatad friidrottsvecka   
BAUHAUS-galan är dock mycket mer än en gala i världsklass eftersom den är navet i en hel vecka med friidrott som har något för alla. BAUHAUS Athletics Week inleds söndagen den 12 juni med Kids som erbjuder prova-på-friidrott för de yngsta.

Kultävlingen Big Shot kommer också att genomföras ute på stan och dagen efter BAUHAUS-galan arrangeras Diamond 1000 på Stadion där allmänheten kan tävla på 1000 m under galalika förhållanden. Veckan avslutas med den traditionella junior- och ungdomstävlingen BAUHAUS Youth.

Det blir också fortsättning på fjolårets succé Kids Tour då nästan tretusen barn testade friidrottshinderbanan.

– Vi har ett liknande upplägg i år där friidrottsbanan kommer att finnas på plats på ett tiotal ställen runt om i Stockholm fram till BAUHAUS-galan den 16 juni. Plats och datum återkommer vi med, säger Jan Kowalski.

Diamond League-premiär 6 maj
Den världsomspännande tävlingsserien startar i Doha den 6 maj och sedan följer en intensiv tävlingsperiod med åtta galor i fyra världsdelar under sex veckor. Europapremiären sker i Rom den 2 juni och den första Diamond League-perioden avslutas sedan med BAUHAUS-galan den 16 juni. Därefter följer två galor i juli, två efter OS i augusti och så de två finalerna i september.

– Friidrotten i OS i Rio de Janeiro genomförs 12–21 augusti och det är givetvis årets idrottsliga höjdpunkt. Men BAUHAUS-galan på Stadion den 16 juni är en viktig tävling på vägen dit, avslutar Jan Kowalski.Jonas Hedman

Köp dina biljetter till BAUHAUS-galan 16 juni redan nu!IAAF Diamond League 2016

6 maj – Doha, QAT

14 maj – Shanghai, CHN

22 maj – Rabat, MAR

28 maj – Eugene, USA

2 juni – Rom, ITA

5 juni – Birmingham, GBR

9 juni – Oslo, NOR

16 juni – Stockholm, SWE

15 juli – Monaco, MON

22-23 juli – London, GBR

25 aug – Lausanne, SUI

27 aug – Paris, FRA

1 sep – Zürich, SUI

9 sep – Bryssel, BEL