12 May, 2016

Världens bästa friidrottare springer BAUHAUS-galan

Genzebe Dibaba kommer tillbaka till Stockholm. Där har hon slagit världsrekord de tre senaste vintrarna. Den 16 juni ska världsmästaren på 1500 meter få njuta av den svenska sommaren då hon springer distansen på BAUHAUS-galan. Foto: Deca Text&Bild

 

– Stockholm är som ett andra hem för mig. Jag har alltid ett fantastiskt stöd på läktarna, säger Genzeba Dibaba, som brukar dra stora skaror av etiopiska fans utöver friidrottspubliken.
Dibaba utnämndes till “IAAF World Athlete of the Year” av Internationella Friidrottsförbundet efter ett fantastiskt 2015. Etiopiskan inledde med att slå världsrekordet på 5000 meter i Globen. Under sommaren tog hon även över det 22 år gamla världsrekordet på 1500 meter, som ansetts vara i det närmaste oslagbart. Hon krönte året med att vinna VM. I vintras var det en mile på Globen-galan som stod för nästa rekord. Det var tredje året i rad som Dibaba krossade världsrekord i Stockholm.

Allt fokus på 1500 m
Dibaba kommer att koncentrera sig på Diamond League på vägen mot OS. Ifjol vann hon fyra deltävlingar på 1500 och 5000 meter. I år börjar hon med att ge sig på världsrekordet på en mile i Oslo veckan före BAUHAUS-galan. Det är ytterligare en relik från 90-talet som ska dammas av. I Stockholm väljer hon distansen som hon redan har världsrekordet på, 1500 meter.

Kombon Bislett Games-BAUHAUS-galan är en försmak av de två kommande åren då tävlingarna i Oslo och Stockholm kommer att arrangeras inom loppet av tre dagar och bilda en skandinavisk friidrottshelg av världskaraktär.

Det har slagits 83 världsrekord på Stockholms Stadion – mer än på någon annan arena i hela världen. Men man får gå tillbaka till krigstiden för att hitta det senaste på 1500 meter. Det var Gunder Hägg som slog det såväl 1941 som 1942.
BAUHAUS-galan är den åttonde av 14 galor i IAAF Diamond League, som fortsätter på lördag i Shanghai. Hela kalendern.

Lorenzo Nesi

Se Genzebe Diabas senaste världsrekord i Stockholm
Se Gunder Hägg träna och tävla på Stadion
Samtliga världsrekord på Stadion


Köp dina biljetter till BAUHAUS-galan torsdag 16 juni redan nu!