Den 16 februari 1981 föddes två tvillingsystrar, Jenny och Sanna Kallur. Födseln skedde i USA med anledning av att pappan Anders Kallur spelade ishockey ”over there”. Idrotten präglade familjen Kallurs liv mycket, bland annat med anledning av Anders fantastiska insatser i NHL där han var med och vann Stanley Cup hela fyra gånger. Samtidigt är det Sanna som är den person i familjen som mest präglat det svenska folkhemmet genom en stark karriär som häcklöperska men även för sin mycket färgstarka personlighet och fighteranda.
Hennes meritlista innehåller bland guldmedaljer vid Junior-VM, Europamästerskapen inomhus och utomhus samt det gällande världsrekordet inomhus på 60 meter häck. Bland många fridrottsfans i Sverige och utomlands är hon vid sina resultat även väldigt uppskattad för sitt naturliga sätt, utstrålning, glädje och den krigarinstinkt hon uppvisat trots alla skador och bakslag. Hon har inspirerat många människor i olika skeenden av livet och verkligen gått hem i stugorna i det svenska folkhemmet.
Mjukstartade med slätsprint
Efter att under vintern genomfört ett antal lyckade 60-meterslopp kommer Sanna att göra comeback på 100 meter häck vid BAUHAUS-galan den 16 juni som arrangeras på världens främsta friidrottsarena, Stockholms Stadion. För många människor kan det framstå som ett djärvt beslut då hon verkligen kommer att ha ögonen på sig inför den mycket kunniga Stockholmspubliken.
Sanna har dock aldrig tvekat inför stora utmaningar så för de som följt denna unika dalkulla en tid är det inte så förvånande. År 2004 drabbades hon under våren av en svår lårskada som för många normala friidrottsaktiva skulle ha förstört hela utomhussäsongen men Sanna bestämde sig för att bli världsmästare i rehabilitering och tog sig senare till OS i Atén.
Bakgrund som gymnast
I den nationella idrottsdebatten är det vissa personer som återkommer till att du måste börja med din specialidrott när du är mycket ung om du ska ha möjlighet att nå världselitnivå. Detta trots att mycket forskning visar på det motsatta. Efter att Sanna tillsammans med pappa Anders, mamma Lisa och syster Jenny under sina första år i livet bott i USA och Frankrike flyttade familjen hem till Falun.
I Falun började Sanna och Jenny tidigt träna gymnastik och representerade senare Sverige på olika nivåer inom denna grundidrott även om hennes internationella idrottsmeriter framförallt har uppnåtts i den olympiska huvudidrotten. Men som hennes nuvarande tränare, den mycket komptenta och kunskapshungrige Torbjörn ”Grycksboexpressen” Eriksson, framhållit gav hennes gymnastikår en gedigen träningsgrund och många koordinativa och explosiva egenskaper som är viktiga i friidrott.
I de tidiga tonåren upptäcktes Sanna och syster Jenny på en skoltävling i friidrott av en eldsjäl i Falu IK. Det ledde till att tvillingsystrarna började intressera sig för denna idrott och tidigt deltog de vid Ungdoms-SM inomhus i Kupolen i Borlänge.
Under ungdomsåren hade Sanna och Jenny nuvarande förbundskaptenen Karin Torneklint som tränare. En gång frågade Karin sin ungdomsgrupps medlemmar om varför det är med och tränar. Några av de aktuella ungdomarna framförde att de var med för att träffa kompisar, andra personer var kära i en annan aktiv i gruppen medan Sanna och Jenny Kallur tydligt meddelade att de önskade vara med på mästerskap som VM och OS. Det här visar att Sanna tidigt var mycket målmedveten och den tydliga drivkraften har varit väldigt viktig för hennes friidrottskarriär, både i mot och medgång!
Många duktiga tränare
Genom karriären har Sanna haft många meriterade tränare som på ett påtagligt sätt bidragit till hennes kapacitet. Tidigare har hon haft tränare som Karin Torneklint, Bengt-Erik Blomkvist, Agne Bergvall och Anders Henriksson. Under de senaste åren har Torbjörn ”Grycksboexpressen” Eriksson haft ansvaret som tränare för den omåttligt populära dalkullan. Eriksson som själv har en lång karriär bakom sig som elitsprinter har på många sätt inspirerats av sin förre egna tränare, sprintgurun Håkan Andersson.
Den mycket goda häckteknik som Sanna besitter har grundlagts under många timmars arbete tillsammans med alla hennes meriterade tränare. Redan tidigt i sitt idrottande fick folkhemsikonen från Falun en gedigen koordinativa förmåga genom hennes och syster Jennys mångåriga utövande av gymnastik. Då hon med anledning av olika skador under de senaste åren inte kunnat träna häcklöpning på en hög nivå mycket är det nu en trygghet att Falu IK:s världsstjärna har mycket av detta rörelsemönster inom sig.
Ett mått på Sannas populäritet och starka varumärke är att hon behållit en av sina största sponsorer under skadeåren och även fått nya samarbetspartners. Många människor har uppskattat hennes förmåga att visa känslor och bjuda på sig själv i kontakten med media och då framförallt i TV.
När de aktiva intar startblocken på 100 meter häck vid BAUHAUS-galan den 16 juni kommer det infinna sig en andäktig tystnad på världens främsta friidrottsarena, Stockholm Stadion. Ett stort antal tummar kommer att hållas för en av Sveriges mest populära idrottskvinnor, Susanna ”Sanna” Kallur… En mycket folkkär fighter och dalkulla!
Johan Storåkers
Susanna Kallur främsa meriter
Även om Sanna haft många skador så har hon en imponerande gedigen meritlista. De meriter som sticker ut extra för henne är följande:
1:a 100 meter häck Junior-VM 2000
1:a 60 meter häck Inomhus-EM 2005 (Dubbelseger tillsammans med syster Jenny)
1:a 100 meter häck EM utomhus 2006
4:a 100 meter häck VM utomhus 2007
Inomhusvärldsrekord på 60 meter häck, 7.68, Karlsruhe 2008 (Är gällande världsrekord än idag)
<link internal-link internal link in current>Köp dina biljetter till BAUHAUS-galan torsdag 16 juni nu!
02 June, 2016