11 June, 2016

11 olympiska mästare till BAUHAUS-galan

Elva olympiska mästare, sju världsettor, 59 VM-titlar. Det är den samlade meritlistan på deltagarna i BAUHAUS-galan. På torsdag är det dags på Stockholms Stadion. Världsstjärnorna är så många att gårdagens succésvenskar Johan Rogestedt och Lovisa Lindh trängs i förtävlingarna. Foto: Deca Text&Bild

Årets världsettor i friidrott som kommer till Stockholm får ingen lätt uppgift. Kendra Harrison var häromveckan tre hundradelar från att slå ett av de omöjliga världsrekorden från 80-talet. På samma startlinje ska Susanna Kallur stå i stt första lopp på sex år över 100 meter häck. Europamästarinnan Alina Talaj fick sig en match när hon tränade med Sanna i våras i Florida. I söndags sänkte hon det vitryska rekordet till 12.63. Det är inte mer än 14 hundradelar från det svenska rekord som Sanna satte år 2007.

Värmländska Sofie Skoog, som tränas av Stefan Holm, slutade tvåa på Bislett i går kväll. Bara fem svenskar har lyckats bättre i någon gren i Diamond League. Till Stadion kommer Ruth Beitia som vann i Oslo och har åtta VM- och EM-medaljer, men också ännu vassare motstånd, i form av världsledande Chaunté Lowe med ett personligt rekord på 2.05.

Bålstas Kim Amb får det ännu svettigare.  Spjutfältet består av sju av årets tio bästa kastare. Det inkluderar OS-ettan Keshorn Walcott, de senaste världsmästarna Vitezslav Vesely och Julius Yego samt tysken Thomas Röhler, som igår kväll var nära 90-meterslinjen.

Charlotta Fougberg klarade nomineringstiden till OS i Oslo. Men för att vara säker på en biljett till Rio måste hon göra det en gång till. Göteborgskan lovade att det ska gå ännu fortare i Stockholm på torsdag. Det kan ske i kölvattnet på ett världsrekord. Ingen har nämligen varit närmare att slå det gällande än Ruth Jebet från Bahrain, som gör sitt första lopp efter att ha blivit den andra kvinnan att underskrida nio minuter på 3000 meter hinder. OS-ettan Habiba Ghribi passar på att begå säsongsdebut just på BAUHAUS-galan.

Fyra av de fem främsta i fjolårets VM-final på 800 meter bjuder upp till kamp. Olympiske mästaren David Rudisha ställs mot Mohamed Aman, som vann VM 2013, Europamästaren Adam Kszczot, stjärnskottet Ferguson Cheruyiot som vann Diamond League-galan i Shanghai och inte minst Pierre-Ambroise Bosse. Fransmannen pressade Rudisha ända in på mållinjen när de var nära att springa historiens snabbaste 600 meter, den gångna helgen i Birmingham.

Kalle Berglund, Johan Rogestedt och Lovisa Lindh är alla klara för EM på 800 meter. De springer också på BAUHAUS-galan, som blir sista anhalten på Diamond League före EM i såväl fotboll som friidrott. Det senare mästerskapet avgörs i Amsterdam i början på juli. Ett intressant perspektiv är att de tävlande på Stadion redan har samlat ihop 35 EM-guld.

Lorenzo Nesi, BAUHAUS-galan

Köp dina biljetter till BAUHAUS-galan torsdag 16 juni nu!