02 June, 2016

Aktuella svenskläget inför mästerskapssommaren

Det är en spännande sommar som väntar med både EM i Amsterdam i juli och OS i Rio i augusti och på vägen dit är BAUHAUS-galan på Stockholms Stadion en viktig tävling. Det handlar ju om att kvala in till mästerskapen och då behövs bra motstånd vilket det verkligen är på BAUHAUS-galan! Foto: Deca Text&Bild

I veckan togs ytterligare tre svenskar ut till OS vilket innebär att sju är klara för spelen i Brasilien redan innan vi hunnit in i juni. De tre nya är Meraf Bahta, 5000 m, Sarah Lahti, 10 000 m och Michaela Meijer, stav. 
Här kan du läsa om läget för några av de bästa svenskarna.

Susanna Kallur, Falu IK, springer 100 m häck på Stadion den 16 juni vilket blir hennes första lopp på distansen på sex år. Efter två läger utomlands under våren och försommaren är hon nu hemma i Falun och förbereder sig för BAUHAUS-galan som blir en väldigt viktig tävling för henne i jakten på OS-kvalgränsen 12.80.
Träningsrapporterna är bra och hon kommer att få möta tuffast tänkbara motstånd den 16 juni i form av fyra amerikanskor av vilka Kendra Harrison i lördags var endast tre hundradelar från världsrekordet när hon noterade 12.24. Till start kommer också regerande OS-mästarinnan Sally Pearson.Höjdhopperskan Erika Kinsey (bilden), Trångsvikens IF, var i fjol delad sjua i världsstatistiken med 1.97. Hon bor i USA men har nyligen kommit till Sverige och gör tävlingsdebut i Lund på lördag 4 juni. Träningen har fungerat bra hela våren och det ska bli intressant att se vad hon kan göra i sin första tävling i Sverige. Erika är klar för BAUHAUS-galan där hon kommer att möta världseliten och de bästa svenskorna, bland annat inne-VM-femman Sofie Skoog och Ebba Jungmark. Noterbart är att varje land bara har tre platser till EM/OS men åtminstone fyra svenska höjdhopperskor har chans att kvala in.Spjutkastaren Kim Amb, Bålsta, har en bra träningsvinter- och vår bakom sig och det märktes direkt i de första tävlingarna där han båda gångerna överträffade 80 meter. Först 80.86 i tyska Halle den 21 maj och i lördags 80.86 hemma i Bålsta norr om Stockholm. Närmast tävlar han i Schweiz den 6 juni.

Medel-långdistansaren Meraf Bahta, Hälle IF, har satt tre svenska rekord i år på distanserna 3000, 5000 och 10 km väg och är med andra ord i riktigt bra form. På BAUHAUS-galan springer hon 1500 m där hennes personliga rekord är 4:01.34. Där kommer hon bland annat att möte regerande världsmästaren och världsrekordhållaren Genzebe Dibaba.  

Diskuskastaren Daniel Ståhl, Spårvägens FK, har efter en lysande start i april med två 66-meterstävlingar (över OS-kvalgränsen i båda) fortsatt att kasta bra och var femma i Doha och sjua i Rabat. I sistnämnda tävling fick han resultatet 61.09 men hade ett godkänt kast på 64.80 som dock försvann i resultatdatorn (!). En närmast unik händelse, inte minst för att resultatet hade räckt till en tredjeplats. 
Daniels nästa tävling är i Roms Diamond League ikväll torsdag 2 juni.

Långdistansaren Sarah Lahti, Hässelby SK, satte svenskt rekord på 10 000 m med 31:54.87 i USA i början på maj och följde upp med ett lysande 5000 m-lopp i Hengelo den 22 maj. Efter att ha missat OS-kvalgränsen med fem sekunder i milloppet underskred hon den med samma marginal på 5000 m! 15:10.76 placerar henne trea genom tiderna i Sverige och fortare har bara Meraf Bahta (14:59) och Sara Wedlund (15:06) sprungit.

Jonas Hedman

Köp dina biljetter till BAUHAUS-galan torsdag 16 juni nu!