15 June, 2016

"Jag har längtat efter den här dagen i sex år"

Solen sken över Stockholms Stadion när Susanna Kallur och de andra stjärnorna berättade om sina tankar inför BAUHAUS-galan på torsdag kväll. Foto: Jonas Hedman

Det var en speciell känsla när Susanna Kallur kom in i presstältet uppe på läktaren vid Klocktornet. För nio år sedan vann hon 100 m häck på Stockholms Stadion men efter inomhusvärldsrekordet 7.68 på 60 m häck 2008 har skadorna avlöst varandra.
Det har gått sex år sedan Sanna senast tävlade på 100 m häck och comebacken är efterlängtad – både hos henne själv och hos svenska folket.
– Jag är redo. Jag har längtat varje dag de senaste sex åren efter att få springa 100 m häck igen! säger Sanna.
Hon började springa över häckar så sent som i mars och målet är att kvalificera sig för OS i Rio. SOK:s kvaltid är 12.80.
– Jag vet inte om jag måste göra den tiden en eller eller två gånger men jag ska göra vad jag kan för att ta mig dit. Min fysiska form känns bra, men det är en stor och rolig utmaning att hitta häckrytmen efter att ha varit borta från häcklöpningen så länge, säger Sanna som dagen före BAUHAUS-galan också fick känna på Diamond League-trofén.

Blir det världsrekord på 100 m häck?
Hon gör inte direkt någon mjukstart utan möter ett riktigt bra startfält där USA:s Kendra Harrison är ett riktigt spännande namn. I Eugene för tre veckor sedan noterade hon 12.24 – bara 0.03 från det 28 år gamla världsrekordet.
– Jag har blivit proffs till den här säsongen och kan nu fokusera helt på 100 m häck vilket har betytt mycket för min utveckling. Min långsiktiga mål är 12.0 och det är något jag mentalt förbereder mig för och jobbar för på varje träning, säger Kendra.
– Jag är inte där ännu men har snabbheten. Det handlar om att förbättra tekniken för att kunna slå världsrekordet.
Kommer det redan på BAUHAUS-galan på torsdag kväll?

Med sikte på en diamant
Christian Taylor är regerande OS- och världsmästare och vann på Stockholms Stadion senaste han tävlade här 2012.
– Det var direkt efter London-OS och jag hade med mig guldmedaljen hit, det var speciellt! säger Christian.
Han hade ett fantastiskt år 2015 då han överträffade 18 meter vid fyra tillfällen, som bäst 18.21 i VM-finalen i Peking då han bara var åtta centimeter från världsrekordet.
– Det var speciellt att bli en av de få som överträffat 18 meter. Jag hoppas kunnat göra det igen här i Stockholm och vet att stadionrekordet är 17.93, säger Christian.
– Det behövs bra motstånd för att det ska gå, någon som verkligen taggar en. En sådan person är Teddy Tamgho så det ska bli kul att tävla på torsdag kväll!

Jonas Hedman

Köp dina biljetter till BAUHAUS-galan torsdag 16 juni nu!