16 June, 2016

Sannas sköna återkomst – EM-kvalade i comebacken

Susanna Kallurs comeback på 100 m häck slutade med en utmärkt femteplats på 13.00 vilket var den känslomässiga höjdpunkten på BAUHAUS-galan 2016. Det blev också ett stadionrekord på kvinnliga 3000 m hinder. Foto: Deca Text&Bild

Det var en härlig syn när Susanna Kallur för första gången på sex stod på startlinjen på 100 m häck och hon tände verkligen publiken genom att springa jämnt med världseliten de fyra första häckarna. Sedan orkade hon inte men gjorde ett tekniskt bra lopp. 


– Helt underbart! Med lite mer träning hoppas jag kunna hålla hela vägen, sa Sanna intervjuad av svenska rekordhållaren på 110 m häck, Robert Kronberg.

Vann gjorde världsettan Kendra Harrison på 12.66 så Sanna var bara lite drygt tre tiondelar efter i den svaga motvinden på 0.4 m/s. Ett comeback att minnas! Och framför allt blir det riktigt spännande att följa Sannas fortsatta jakt på OS-kvalgränsen 12.80 i sommar! Kvaltiden till OS går ut den 11 juli.Första stadionrekordet på tre år
Världsettan i diskus, Kroatiens Sandra Perkovic, vann med över tre meter på 68.32 och var därmed bara halvmetern från sitt eget fyra år gamla stadionrekord. Men det blev ett arenarekord ändå eftersom Bahrains Ruth Jebet gick för världsrekordet på 3000 m hinder.

Hon öppnade första kilometern på 2:58 men sololöpningen resulterade sedan i att hon tappade men spurtade i mål på 9:08.37 – två sekunder under den fyra år gamla noteringen. Bakom henne öppnade svenska rekordhållerskan Charlotta Fougberg offensivt med 3:06 på första kilometern och 3:14 på andra men föll sedan igenom på sista.

Det gjorde däremot inte Finlands Sandra Eriksson som bor i Stockholm och slutade tia på 9:31.88 – hennes näst bästa tid och bara sju sekunder från hennes finska rekord!
BAUHAUS-galan 2016 hade inte flyt med vädret men det var härligt att se Ruth Jebet ta emot en diamant för sitt stadionrekord. Det mest minnesvärda var dock utan tvekan Susanna Kallurs återkomst som 100 m häcklöpare!

Jonas Hedman